Vaasalainen ja pohjalainen vaikuttaja

Harry Schaumanin säätiö aloitti toimintansa vuona 1933 ja pohjan sille loi yhteiskunnallisesti valveutunut liikemies Harry Schauman testamentillaan. Säätiön virallinen nimi on Harry Schaumans Stiftelse (HSS). Säätiöstä on 80 vuodessa kasvanut merkittävä yhteiskunnallinen kehittäjä Vaasassa, Pohjanmaalla sekä Suomen ruotsinkielisessä yhteisössä.

Harry Schauman syntyi vuonna 1879 varakkaaseen liikemiesperheeseen. Sekä hänen isänsä Axel Schauman että äitinsä Hanna Schauman olivat menestyviä yrittäjiä. Perheen yritysryppääseen kuului mm. varustamo sekä Suomen ensimmäinen näkkileipätehdas.

Myytyään näkkileipätehtaan Vaasan Höyrymylly Oy:lle Harry Schaumanista tuli höyrymyllyn merkittävä omistaja.

Harry Schauman asui koko elämänsä Vaasassa osoitteessa Rantakatu 4 samassa talossa, jossa Svenska Klubben nykyään sijaitsee. Hänen suuret intohimonsa olivat kulttuuri, taide ja kirjallisuus, mutta hän tuki myös kotikaupunkinsa urheiluelämää, muun muassa perustamalla Vaasan uimaseuran – Vasa simsällskapin. Harry Schauman kuoli 52 vuoden ikäisenä vuonna 1932.

HSS:n tehtävänä on tukea ruotsinkielistä tiedettä, koulutusta ja kulttuuria Pohjanmaalla. Säätiö jakaa vuosittain apurahoja ja avustuksia miltei miljoonaan euron edestä. Säätiö tukee erityisesti korkeinta koulutusta ja oli aloitteentekijänä esimerkiksi Helsingin Yliopisto perustaessa kaksikielistä juristikoulutusta Vaasaan.

Säätiö on Vaasan keskustan suurin yksityinen kiinteistönomistaja. Kiinteistöistä mainittakoon Alatorin vanha ja uusi Commerce-talo, HS- Center,”Suomen Pankin talo” eli KOY Ritz sekä Vaasan kauneimmaksi taloksi  äänestetty Kurtenia, eli entinen Helsingin Osakepankin (alunperin Wasa Aktie  Bank) talo.

HSS on Vaasan kaupunkikuvan aktiivinen kehittäjä ja on vuosien mittaan kantanut vastuuta muun muassa ajamalla Toriparkin sekä lämmitettyjen jalkakäytävien rakentamista. HSS omistaa noin viisi hehtaaria katettua kerrospinta-alaa, joista 44.000 neliömetriä on vuokrattu.

Säätiö on myös aktiivinen ja omistautunut lehtiomistaja Pohjanmaalla. Säätiön kokonaan omistama media-yhtiö HSS Media julkaisee neljää sanomalehteä: Vasabladet, Österbottens Tidning, Pietarsaaren Sanomat  ja Syd-Österbotten.

Harry Schauman 1879-1932