Hanken: ”Rahoituksen ansiosta voimme tehdä enemmän”

Vaasan Hankenilla on vahva kansainvälinen leima, mutta se on myös tärkeä alueellinen toimija. HSS on tukenut Hankenia siitä lähtien, kun Vaasan kampus perustettiin vuonna 1980.

Professori ja vararehtori Sören Kockilla on täysi syy olla ylpeä. Hanken Svenska handelshögskolan on nykyään kansainvälisesti arvostettu yliopisto ja yksi Suomen kahdesta korkeimmin akkreditoidusta yliopistosta. Kockin johtama Vaasan kampus on tärkeä osa Hankenin toimintaa. Työntekijöitä kampuksella on noin 40 ja opiskelijoita noin 500. Ensi lukuvuoden ruotsinkieliseen kandidaattiohjelmaan on ollut ennätysmäärä hakijoita.

– Monet tahot ovat vuosien varrella kosiskelleet meitä ja olemme saaneet erilaisia fuusioehdotuksia, mutta nyt seisomme vakaasti omilla jaloillamme sekä Vaasassa että Helsingissä.

Hanken on ollut vuoden ajan jäsenenä yhdeksän eurooppalaisen huippuyliopiston muodostamassa ENGAGE.EU:ssa. Jäsenyys tarkoittaa yhteisiä maisteriohjelmia sekä tutkimus- ja opetusyhteistyötä, mutta myös mahdollisuuksia kehittää Hankenin yrityshautomo Business Labia.

Kaiken tämän ylläpitäminen maksaa rahaa. Kock sanoo, että ulkopuolinen rahoitus säätiöiltä on auttanut paljon sekä hankkeissa että toiminnan kehittämisessä. Ennen kaikkea rahoitus on ollut tärkeää siksi, että yliopisto on voinut investoida pieneen ylimääräiseen. Harry Schaumans Stiftelse on muun muassa antanut perusosan erilaisiin varainhankintahankkeisiin.

– Hyvä esimerkki ulkoisen rahoituksen avulla toteutetusta hankkeesta on datalaboratoriomme Quantum. Tällä hetkellä rakennamme kokonaisuutta Business Analyticsin ympärille, joka on juuri nyt hyvin trendikäs ala ja jossa on tärkeää olla eturintamassa.

Tavoitteena on jatkaa kansainvälisen toiminnan kehittämistä ja integroitua hyvin yritysmaailmaan. Suuri etu alueelle on se, että jopa 40 prosenttia kaikista alumneista jää tänne – huolimatta siitä, että niin Tukholman kuin Lontoonkin finanssialueet vetävät puoleensa.

– Monilla alueen liike-elämän vaikuttajilla on Hanken-tausta. Hiljattain olin iloinen esimerkiksi siitä, että eräs alumnimme sai työpaikan vakuutusyhtiön toimitusjohtajana.

HSS on tukenut Hankenia siitä lähtien, kun Vaasan kampus perustettiin vuonna 1980. Vuonna 2023 tuki oli 20 000 euroa.