Sisäänmuuttajalle

Toivomme, että viihdyt uudessa asunnossasi! Tälle sivulle olemme koonneet käytännön vinkkejä, jotka auttavat sinua muutossa.

Ajankohta, jona saat uutena vuokralaisena asunnon hallintaoikeuden, riippuu edellisen vuokralaisen poismuuttopäivästä. Edellisellä vuokralaisella on oikeus palauttaa avaimet seuraavana arkipäivänä vuokrasopimuksen päätyttyä klo 10.00 mennessä. Tämän jälkeen asunto tarkastetaan ja mahdollisesti siivotaan. Uusi vuokralainen saa asunnon haltuunsa samana päivänä klo 14.00.

Jos kuukauden viimeinen päivä on perjantai, edellisellä vuokralaisella on oikeus palauttaa avaimet vasta seuraavana maanantaina klo 10.00 mennessä. Näin ollen saat asunnon hallintaoikeuden klo 14.00 samana maanantaina.

Jos edellinen vuokralainen muuttaa pois ja palauttaa avaimen etuajassa, voit saada avaimen jo viimeisenä arkipäivänä ennen vuokra-ajan alkamispäivää.

Wasaborginkuja 4 (Folkhälsanhuset Wasa)

Saat asuntosi avaimet talon aulan infopisteestä.

Muut kiinteistöt

Avainten hallinnoinnista vastaa Lukkokeskus Vaasa. Kun vuokrasopimus on allekirjoitettu ja vakuus maksettu, sovit Harry Schaumans Stiftelsen kanssa avainten noudosta Lukkokeskus Vaasalta. Harry Schaumans Stiftelse puolestaan ilmoittaa Lukkokeskus Vaasalle, mitä on sovittu. Jos et pysty hakemaan avaimia itse, voit valtuuttaa jonkun toisen tekemään sen. Valtuutetun on esitettävä kirjallinen valtakirja hakiessaan avaimia.

Sinun tulee esittää seuraavat asiakirjat hakiessasi avaimia Lukkokeskus Vaasalta:

 • Henkilöllisyystodistus (esim. passi, ajokortti, henkilökortti)
 • Tulostettu voimassa oleva vuokrasopimus
 • Tulostettu kuitti maksetusta vakuudesta

HUOM.! Puhelimesta näytettyjä asiakirjoja tai kuvia niistä ei hyväksytä.

Lukkokeskus Vaasa
Kiilletie 1, 65300 Vaasa (Kivihaka)
Puh. 06 319 5700

Avoinna
Ma 9.00–17.00
Ti–pe 8.30–16.30

Asunto vuokrataan siinä kunnossa kuin se on vuokrasopimusta solmittaessa. Saatuasi asunnon avaimet tulee sinun tehdä sisäänmuuttotarkastus. Lähetämme sinulle linkin tarkastuslomakkeeseen.

 • Sekä sinun että meidän oikeuksien kannalta on tärkeää dokumentoida asunnon kunto perusteellisesti, kun muutat sisään. Näin voit varmistaa, ettet joudu vastuuseen vahingoista ja puutteista, jotka olivat asunnossa jo ennen vuokrasuhteen alkamista. HSS puolestaan voi tarvittaessa osoittaa, että asunnolle on aiheutunut vahinkoa vuokrasuhteen aikana.
 • Asunnon mahdolliset viat ja puutteet tulee merkitä muuttotarkastuslomakkeeseen. Muussa tapauksessa voit menettää oikeutesi vedota jo olemassa olleisiin vikoihin ja puutteisiin, jos sellaisia havaitaan muuttaessasi asunnosta pois.
 • Muuttotarkastuslomakkeeseen on hyvä liittää kuvia asunnosta.
 • Lomakkeeseen merkittyjen vikojen ja puutteiden mahdollisesti edellyttämistä toimenpiteistä tulee sopia erikseen.
 • Lomake tulee palauttaa seitsemän vuorokauden sisällä avainten vastaanottamisesta.
 • Lomake on palautettava myös, vaikka et löytäisi asunnosta vikoja. Muussa tapauksessa sinun katsotaan hyväksyneen asunnon sellaisenaan niin kunnon kuin siivouksenkin suhteen.

HUOMIO! Yllä oleva ei koske Folkhälsanhuset Wasaa (Wasaborginkuja 4).

Sähkösopimus

Sähkö ei sisälly vuokraan, joten huolehdi hyvissä ajoin ennen muuttoa, että sinulla on uutta asuntoasi koskeva sähkösopimus. Voit tehdä sähkösopimuksen omavalintaisen sähkönjakelijan kanssa. Muista tehdä sopimus noin kaksi viikkoa ennen muuttoa!

Internet

Koulukatu 4 (Rantamylly) ja Koulukatu 23 A (Solsidan)

Vuokraan sisältyy maksuton internetyhteys (50/50 Mbit/s). Saadaksesi liittymän käyttöösi sinun tulee tilata se JNT:n asiakaspalvelusta. Sinulla on myös mahdollisuus päivittää internetin nopeutta edulliseen hintaan JNT:n asiakaspalvelun kautta. Jos internetin kanssa ilmenee ongelmia, ota yhteyttä JNT:n asiakaspalveluun.

asiakaspalvelu@jnt.fi
Puh. 06 786 8222

Kauppapuistikko 23 (Libris)

Vuokraan sisältyy maksuton internetyhteys (50/50 Mbit/s). Jos internetin kanssa ilmenee ongelmia, ota yhteyttä Elisan asiakaspalveluun.

Digi- ja väestötietovirasto

Muuttoilmoitus tulee tehdä aina, kun muutat pysyvästi tai oleskelet tilapäisesti toisessa osoitteessa yli kolme kuukautta. Ilmoituksen voi tehdä aikaisintaan kuukautta ennen muuttopäivää. Sen tulee kuitenkin olla Digi- ja väestötietovirastossa viimeistään viikon kuluttua muutosta. Muuttoilmoitus on aina tehtävä virastolle.

Posti

Muuttoilmoitus on tehtävä Postille hyvissä ajoin ennen muuttoa. Voit sopia Postin kanssa myös muuttopostipalvelusta, jolloin postisi ohjataan uuteen osoitteeseesi.

Muut tahot

Muistathan myös ilmoittaa muutostasi sähkö- ja vakuutusyhtiöille, teleoperaattorille, pankille, kirjastolle, tilaamillesi lehdille, järjestöille, yhdistyksille, sukulaisille sekä ystäville.

Me Harry Schaumans Stiftelsellä huolehdimme siitä, että oikea sukunimi on merkitty ulko-ovesi nimikylttiin ja porraskäytävän ilmoitustauluun. Laitamme kylttiin ja ilmoitustauluun sen henkilön tai niiden henkilöiden sukunimet, jotka ovat merkitty vuokralaisiksi vuokrasopimuksessa. Ilmoitathan meille, jos haluat muuttaa nimiä.

HSS edellyttää, että vuokralaisena sitoudut ottamaan kotivakuutuksen ja pitämään sen voimassa koko vuokrasuhteen ajan. Taloyhtiöiden kiinteistövakuutukset eivät korvaa irtainta omaisuuttasi tai tilapäisestä asumisesta koituvia kustannuksia.

Vuokran ja vakuuden maksuohjeet löytyvät vuokrasopimuksesta. Vuokra on maksettava viimeistään kuukauden 5. päivänä.

Vuokranmaksun viitenumero on sama joka kuukausi. Muista aina käyttää viitenumeroa, jotta maksu kohdistuu oikealle tilille! Suosittelemme, että otat verkkopankissasi käyttöön e-laskun ensimmäisen vuokranmaksun yhteydessä. Tämän jälkeen uusi vuokralasku tulee suoraan verkkopankkiin kuukausittain.

HSS käyttää Kodia-järjestelmää vuokrasopimusten hallintaan. Sovelluksen voi ladata Androidille Google Play Kaupasta tai iOS:lle App Storesta. Sovellus löytyy nimellä Kodia. Käyttäjätunnus on vuokrasopimuksessa mainittu sähköpostiosoite. Saat sähköpostiisi ohjeet salasanan luomiseen.  Jos vuokrasopimuksessa ei ole sähköpostiosoitetta, voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi HSS:lle saadaksesi käyttöoikeuden Kodia-sovellukseen.

Sovellus mahdollistaa vuokrasuhteeseen liittyvien asioiden sähköisen hoitamisen missä ja milloin tahansa.

Kodia-vuokraussovelluksessa voit

 • Nähdä omat tietosi ja päivittää niitä
 • Tarkastella vuokrasopimustasi
 • Nähdä tulevat vuokrat sekä muut maksut
 • Saada tiedotteita ja ilmoituksia
 • Lähettää viestiä vuokranantajalle
 • Löytää yleiset ohjeet sekä muut säännöt
 • Irtisanoa vuokrasopimuksesi

Etkö löytänyt etsimääsi?