Musiikkijuhlat tarjoavat maailmanluokan elämyksiä

Korsholman Musiikkijuhlat houkuttelevat Pohjanmaalle maailmankuuluja muusikoita. HSS on tukenut festivaalia sen perustamisvuodesta 1983 lähtien.

Yhdeksän intensiivisen kesäpäivän ajan musiikki täyttää konserttisalit, kirkot ja torit. Mutta kulissien takana töitä tehdään ympäri vuoden. Vuoden 2023 Musiikkijuhlat ovat Milla Virran ensimmäiset festivaalijohtajana. Hän myöntää olevansa hieman jännittynyt, mutta ensikertalaisena se kuuluu asiaan. Hänellä on ympärillään kokenut tiimi. Tuottajat aloittavat työnsä keväällä, ja varsinaisen festivaaliviikon aikana kolmisenkymmentä ihmistä osallistuu kaikkeen lavojen rakentamisesta kuljetuksiin ja ruoanlaittoon.

Tämän vuoden festivaalin teemana on Momentum. Virta kuvailee sitä liikkeeksi ja voimaksi, joka kulkee punaisena lankana läpi koko ohjelman.

– Yhdessä taiteellisen johtajamme, sellisti Jan-Erik Gustafssonin kanssa olemme yrittäneet luoda positiivista flowta vastapainoksi pandemiavuosille, hän sanoo.

Korsholman Musiikkijuhlat tunnetaan laadukkaasta ohjelmastaan ja maailmankuuluista muusikoista. Yleisölle järjestetään noin 30 konserttia erilaisissa ympäristöissä, joita ei yleensä yhdistetä klassiseen kamarimusiikkiin. Tärkeä osa juhlia on myös musiikin yhdistäminen nykymaailmaan. Joka vuosi valitaan yhteiskunnallinen teema, joka on tällä kertaa kestävä kehitys ja ympäristövastuullisuus.

Yleisölle festivaali huipentuu heinäkuun lopulla järjestettävään viikkoon, mutta festivaalijohtajan työ jatkuu ympäri vuoden, ja artistivaraukset tehdään usein vuosia etukäteen. Kun viimeinen konsertti on ohi, alkaa seuraavan vuoden suunnittelu.

– Se on kuin aloittaisi alusta joka vuosi. Ensimmäisenä käsittelen kaikki hakemukset. Samalla teemme pitkäjänteistä työtä sekä suunnittelun että rahoituksen suhteen. Kunnat ja Taike rahoittavat noin puolet budjetista, muiden rahoittajien löytäminen on minun vastuullani. Harry Schaumans Stiftelse on tärkeä yhteistyökumppani, ilman varoja festivaalia ei olisi.

Festivaalijohtajana Virran on vaikea istua yleisössä, mutta yksi asia, jota hän ei halua jättää tänä vuonna väliin, on kaksikielinen lastenooppera.

– Lapsiin panostaminen tuntuu erityisen tärkeältä juuri nyt. Perheille tarjotaan mahdollisuus nauttia hyvästä musiikista kohtuuhintaan – ooppera on lapsille ilmainen.

HSS on tukenut Musiikkijuhlia niiden perustamisvuodesta 1983 lähtien. Vuonna 2023 tuki oli 13 000 euroa.