Musikfestspelen bjuder på upplevelser i världsklass

Musikfestspelen Korsholm lockar världskända musiker till Österbotten. HSS har stött festspelen ända sedan starten 1983.

Under nio intensiva sommardagar fyller musiken konsertsalar, kyrkor och torg. Men bakom kulisserna pågår ett febrilt arbete – året om. 2023 års musikfestspel är Milla Virtas första i egenskap av festivalledare. Lite nervöst är det, medger hon, men samtidigt hör det till med lite premiärnerver. Och hon har ett erfaret gäng omkring sig. Redan under vårvintern börjar producenterna jobba och under själva festivalveckan är ett trettiotal personer engagerade i allt från scenbyggen och transporttjänster till matlagning.

Temat för årets festival är Momentum. Milla Virta beskriver det som en rörelse och en kraft som går som en röd tråd genom hela programmet.

– Tillsammans med vår konstnärliga ledare, cellisten Jan-Erik Gustafsson har vi försökt skapa ett positivt flow som motvikt till pandemiåren, säger hon.

Musikfestspelen Korsholm är kända för högklassigt program och världskända musiker. Varje år bjuds publiken på ett trettiotal konserter i olika miljöer som normalt inte förknippas med klassisk kammarmusik. En annan viktig del är kopplingen till samtiden. Varje år utses ett samhällstema och i år ligger fokus på hållbarhet och miljöansvar.

För publiken kulminerar festspelen under en vecka i slutet av juli, men för festivalledaren pågår arbetet hela året, artistbokningarna görs till exempel ofta flera år i förväg. Och när sista konserten är över börjar planeringen inför nästa år.

–  Varje år är det som att börja om från början. Det jag först av allt tar itu med är alla ansökningar. Men samtidigt jobbar vi väldigt långsiktigt både med planeringen och finansieringen. Kommunerna och Taike står för ungefär halva budgeten, men resten är det upp till mig att få fram. Harry Schaumans Stiftelse är en viktig samarbetspartner, utan fonderna skulle det inte finnas någon festival.

Som ansvarig ledare har Milla Virta svårt att hinna sitta i publiken, men en sak hon inte vill missa just i år är den tvåspråkiga barnoperan.

– Satsningen på barn känns extra angelägen just nu. Det handlar om att erbjuda familjer en möjlighet att ta del av högklassig musik till ett överkomligt pris – för barnen är operan gratis. 

HSS har stött festivalen sedan starten 1983. År 2023 var stödet 13 000 euro.