Vaasan ÅA:sta valmistunut jo 56 energiatekniikan diplomi-insinööriä

Energiatekniikan koulutusohjelma syntyi ulkoisten rahoittajien, kuten HSS:n, suuren kiinnostuksen ansiosta.

Uudet energiamuodot ovat tällä hetkellä nosteessa, mutta kyseessä ei kuitenkaan ole trendi vaan kehitys, joka on jatkunut jo pitkään. Professori Margareta Björklund-Sänkiaho on ollut mukana alusta alkaen, ja hänellä on keskeinen rooli tulevaisuuden energiatekniikan asiantuntijoiden kouluttamisessa.

– Tehtäväni on yhdistää perinteisen insinööritekniikan perustiedot kaikkeen, mitä tiedämme uusista materiaalivirroista ja kestävyydestä. Näin voimme luoda uusia kokonaisvaltaisia ratkaisuja, joista teollisuus hyötyy.

Björklund-Sänkiaho johtaa Åbo Akademin energiatekniikan maisteriohjelmaa, joka on toiminut Vaasassa vuodesta 2011. Vuosien varrella ohjelma on keskittynyt nesteytettyyn maakaasuun ja ympäristöystävällisiin moottoreihin, mutta nykyään painopiste on ilmastoneutraaleissa energiajärjestelmissä, energian varastoinnissa ja uusissa polttoainemuodoissa. Tähän mennessä ohjelmasta on valmistunut 56 insinööriä, ja teollisuus kaipaa heitä kipeästi.

– Fossiiliset polttoaineet korvataan uusilla ratkaisuilla. Aikataulu on tiukka, sillä monet toimijat ovat sitoutuneet olemaan ilmastoneutraaleja 10–15 vuoden kuluessa. On sekä jännittävää että haastavaa olla mukana tässä, Björklund-Sänkiaho sanoo.

Energiatekniikan koulutusohjelmasta tuli totta ulkopuolisten rahoittajien suuren kiinnostuksen ansiosta. Ensimmäiset viisi vuotta ohjelmaa rahoittivat säätiöt ja rahastot, kuten Harry Schaumans Stiftelse, minkä jälkeen siitä tuli pysyvä osa Åbo Akademia. Myöhemmin rahoittajat ovat osallistuneet myös tutkimuksen edistämiseen.

– Ulkopuolisen rahoituksen tarve on edelleen suuri, ja olemme iloisia siitä, että toimintaamme on sitouduttu kehittämään. Eniten investoimme juuri nyt uuden tohtoriohjelman kehittämiseen. Opiskelijoidemme tutkintohankkeiden kautta meillä on jo nyt tärkeä kanava teollisuuteen. Tohtoriohjelmaa kuitenkin tarvitaan, jotta voimme varmistaa opetushenkilöstön saannin ja taata koulutuksen laadun täällä Vaasassa, Björklund-Sänkiaho selvittää.

HSS oli mukana rahoittamassa ÅA:n diplomi-insinöörikoulutuksen perustamista Vaasaan ja on siitä lähtien tukenut toimintaa. Vuonna 2023 tuki oli 20 000 euroa.