ÅA i Vasa har redan utexaminerat 56 diplomingenjörer i energiteknik

Utbildningen i energiteknik blev till tack vare ett stort intresse bland utomstående finansiärer, däribland HSS.

Nya energiformer är hett just nu, men det här är ingen trend utan en utveckling som pågått under en längre tid. Professor Margareta Björklund-Sänkiaho har varit med från början och har en nyckelroll när det gäller att utbilda framtidens experter i energiteknik.

– Min roll handlar om att pussla ihop baskunskaperna inom den traditionella ingenjörstekniken med allt vi vet om nya materialströmmar och hållbarhet till en helhetslösning som industrin har nytta av.

Margareta Björklund-Sänkiaho leder magisterutbildningen i energiteknik vid Åbo Akademi, en utbildning som funnits i Vasa sedan 2011. Utbildningen har under åren kretsat mycket kring flytande naturgas och miljövänliga motorer, men i dag ligger fokus på klimatneutrala energisystem, energilagring och nya bränsleformer. Hittills har 56 diplomingenjörer utexaminerats och industrin skriker efter dem.

– Det fossila bränslesystemet ska ersättas av något nytt. Och tidtabellen är stram, eftersom många aktörer förbundit sig till att vara klimatneutrala inom 10–15 år. Det är både spännande och utmanande att få vara en del av detta, säger Björklund-Sänkiaho.

Utbildningen i energiteknik blev verklighet tack vare ett stort intresse bland utomstående finansiärer. De första fem åren finansierades utbildningen av stiftelser och fonder, bland andra Harry Schaumans Stiftelse, och efter det blev verksamheten en permanent del av Åbo Akademi. Senare har fonderna också varit med och förstärkt forskningen.

– Behovet av utomstående finansiering är fortfarande stort, och vi är glada att det finns ett engagemang för att vara med och utveckla vår verksamhet. Den största satsningen just nu handlar om att utveckla vårt nya doktorandprogram. Via våra studerandes examensarbeten har vi redan en viktig kanal till industrin, medan doktorandprogrammet behövs för att även kunna säkerställa tillgången till undervisningspersonal och garantera kvaliteten på utbildningen här i Vasa, säger Margareta Björklund-Sänkiaho.

HSS var med och finansierade uppbyggandet av ÅA:s diplomingenjörsutbildning i Vasa och har sedan dess understött verksamheten. År 2023 var stödet 20 000 euro.