Yhteiskunnallisesti valveutunut liikemies

Harry Schauman syntyi vuonna 1879 varakkaaseen liikemiesperheeseen. Sekä hänen isänsä Axel Schauman että äitinsä Hanna Schauman olivat menestyneitä yrittäjiä, jotka johtivat useita yrityksiä. Vuosisadan vaihteen tienoilla naisyrittäjyys ei ollut kovinkaan yleistä, joten lujatahtoista Hanna Schaumania voi pitää harvinaislaatuisena edelläkävijänä, kun hän vuonna 1903 otti vastuun perheen yrityksestä Axel Schaumanin kuoleman jälkeen. Hän perusti myös Vaasan Höyryleipomon. Hanna kuoli vuonna 1917, minkä jälkeen Harry vastasi perheen yritysten operatiivisesta johtamisesta.

Harry Schaumanin elämää leimasivat yhtä lailla niin yrittäjyys, kiinnostus kulttuuria kohtaan kuin sitoutuminen kotiseutuun. Perheyrityksen omistajuus loi pohjan hänen varallisuudelleen, mutta hän sijoitti myös kiinteistöihin ja oli asiantuntija osakekaupassa. Hän ei varsinaisesti ollut mikään teollisuuden innovaattori, mutta hänellä oli merkittävää kaupallista lahjakkuutta, jota hän osasi hyödyntää taitavasti.

Kulttuuri kiinnosti jo kouluaikoina

Harry Schaumanin kiinnostus kulttuuria kohtaan näkyi jo kouluaikana. Koulutoveri J.J. Hulden kuvaili häntä sanoin ”den ende i kamratkretsen som bestod sig med en stilskön fasad”, eli porukan ainut, jolla oli kaunis julkisivu. Hän omisti suuren kirjakokoelman ja oli sivistynyt mies, jolla oli hyvä esteettinen silmä. Kiinnostus kulttuuria kohtaan säilyi koko hänen elämänsä ajan, kuten myös kunnioitus akateemista koulutusta kohtaan – vaikkakin hän itse keskeytti opintonsa jo yhden lukukauden jälkeen. Vanhemmalla iällä hän matkusti yhä useammin Välimeren alueelle, eurooppalaisen kulttuurin alkulähteille. Hän omistautui jo varhain myös kotikaupunkinsa urheilun tukemiseen. Schauman perusti Vaasan uimaseuran 1902 ja oli mukana perustamassa Vasa IFK:ta vuonna 1900.

Säätiö kasvaa

Harry Schauman aloitti suuren kulttuuriprojektinsa vuonna 1920, yli 40-vuotiaana. Silloin perustettiin hänen aloitteestaan Svensk-Österbottniska Samfundet, jonka tehtävänä oli tukea seudun tiedettä, kirjallisuutta ja taidetta. Käytännössä yhdistyksen toiminta oli riippuvaista Schaumanin taloudellisesta tuesta. Harry Schaumans Stiftelse perustettiin vuonna 1928 ja sen säännöt vahvistettiin rekisteröinnin yhteydessä, 15.12.1933. Säätiön pääasiallinen tehtävä on hallinnoida ja kartuttaa Harry Schaumanin jälkeenjättämää omaisuutta. Vuosittain myönnettävistä avustuksista Svensk-Österbottniska Samfundet jakaa 70-prosenttia.

Schaumanin jalanjäljissä

Vaasassa, Rantakadun alkupäässä voi kulkea Harry Schaumanin jalanjäljissä ja nähdä aitoja miljöitä, joissa hän eli ja vaikutti. Hän asui koko elämänsä osoitteessa Rantakatu 4, jossa nykyään sijaitsee Svenska Klubben.

Naapuritalossa toimi aikoinaan Schaumanin perheen varustamo Nordsjöbolaget. Nykyään talossa sijaitsee Odd Fellow -järjestön toimitilat. Sen vieressä sijaitsee Setterbergin puisto, joka aiemmin tunnettiin nimellä Lastenpuisto. Puiston patsaat ovat jäljennöksiä antiikin veistoksista, jotka Schauman henkilökohtaisesti valitsi Napolissa ja Berliinissä ollessaan, ja jotka hän lahjoitti Vaasan kaupungille.

Lähistöllä sijaitsee myös nykyinen Academill. Tiloissa toimi aikoinaan Vaasan Höyrymylly ja Schaumanin perheen elintarvikeyritys Vaasan Höyryleipomo, joka oli Suomen ensimmäinen näkkileipätehdas. Myytyään leipomoyrityksensä Vaasan Höyrymylly Oy:lle Harry Schaumanista tuli kansallisesti merkittävän teollisuusyrityksen suuri osakkeenomistaja.

Harry Schauman kuoli 11. helmikuuta 1932, vain 52-vuotiaana.

Pankinjohtaja Lennart Kurtén kuvaili hautajaisissa hänen toimintaansa näin: ”Kaikki hänen hankkeensa oli suunnattu tulevaisuuteen, ajatuksella, että myös tulevat sukupolvet saavat nauttia hänen aloitteistaan.”